Atunci când vorbim despre dezvoltare personală avem în minte o anume stare de bine. Considerăm că avem anumite lucruri de făcut, anumite stări de urmat sau de evitat, anumite gânduri de împlinit cu așteptarea că ne vom simți mai bine realizându-le.

Conceptul de stare de bine psihologică (așa numitul „wellness”) reprezintă mai mult decât absența stărilor negative, conflictuale ori a diverselor blocaje din anumite domenii ale vieții – înseamnă să ne bucurăm de viața pe care o trăim pe acest pământ, să simțim că ceea ce trăim are sens, să fim echilibrați emoțional, energizați. Felul în care ne simțim – fizic, mental, emoțional dar și spiritual – determină starea noastră generală de sănătate. În același timp, starea de sănătate ne influențează la rândul ei modul în care gândim, acționăm, ne simțim. De aceea, o abordare holistică a dezvoltării personale e firesc să aibă și o dimensiune fizică, referitoare mai ales la stilul de viață: nutriția adecvată, activitatea fizică, somnul suficient și de calitate, evitarea consumului de substanțe toxice (alcool, tutun etc.) și introducerea unor elemente naturale în sprijinul sănătății.
Unele dintre aceste elemente despre care vorbesc este cel al uleiurilor esențiale. Atunci când sunt de calitate – adică respectă anumite criterii de puritate, autenticitate, potență și naturalețe* – uleiurile esențiale vor avea efecte benefice asupra stării de sănătate fizică, mentală, emoțională și chiar și spirituală**.
Spre exemplu, uleiurile florale extrase din petale sau elemente florale ale plantelor au în general efecte de calmare și armonizare. Clary Sage (salvia), Geranium (mușcata), Lavender (lavanda), Rose (trandafirul de damasc), Yarrow (coada șoricelului) sunt doar câteva dintre acestea.
Geranium – Wilde Orange (Portocala sălbatică)
Emoțiile pozitive determinate de uleiurile esențiale florale sunt: încredere, strălucire, iubire, exuberanță, expresivitate
Energiile și emoțiile negative adresate de uleiurile esențiale florale sunt: temere, îngrijorare, neatenție, îndurerare, neglijare, frustrare, depresie, izolare, încărcare emoțională.
________________________________________
* Există mulți producători de uleiuri esențiale în lume, dar puțini sunt cei care dețin un certificat de calitate pur terapeutic. Prea mulți dintre cei care precizează adăugarea unui ulei esențial pentru îmbunătățirea unui produs folosesc de fapt substituenți chimici sintetici de aromă pentru a înlocui sau dilua extractele din uleiuri esențiale mai scumpe, înșelând astfel consumatorii care cred că folosesc produse naturale.
** Sugestiile și indicațiile cu privire la folosirea uleiurilor esențiale nu sunt menite să înlocuiască recomandările, diagnosticul sau tratamentul medical și nici nu trebuie considerate ca fiind recomandări medicale specifice. Recomand consultarea medicului specialist, mai ales dacă suferi de o condiție cronică.