Accesul vaporilor din uleiurile volatile pe cale olfactivă este, conform cercetărilor, cea mai rapidă și efectivă rută în tratamentul unor probleme emoționale ca stresul și stările depresive (și câteva tipuri de dureri de cap) (Price, 2007). Aceasta, deoarece cavitatea nazală are contact cu creierul, prin nervul olfactiv ajungând în sistemul limbic, zona din creier care coordonează emoţii ca plăcerea, durerea, frica, tristeţea dar şi memoria de scurtă şi lungă durată, învăţarea, comportamentele. În hipocamp se întâmplă procesele care ne aduc amintiri stimulate de mirosuri, de tipul madlenelor lui Marcel Proust, citat antologic pe care îmi face plăcere să-l redau aici.
“Chiar în clipa în care înghițitura amestecată cu firimiturile prăjiturii îmi atinseră cerul gurii, am tresărit, atent la lucrul extraordinar care se petrecea cu mine. O plăcere fermecătoare mă cuprinse, mă izolase, fără să am noțiunea a ceea ce o pricinuise (…). Și, pe neașteptate, amintirea mi-a apărut. Gustul acesta era acela al bucății de madlenă pe care mătușa Leonie mi-o oferea după ce o înmuiase în infuzia ei de ceai de tei, când mă duceam la ea în odaie, duminica dimineața, la Combray, să-i spun bună ziua”.
(Marcel Proust, În căutarea timpului pierdut, vol. I – Swann)
Sistemul limbic este numit uneori „întrerupătorul emoțional al creierului” deoarece este responsabil de preluarea informațiilor senzoriale din mediu către hipotalamus și de acolo către alte părți din corp.
Atunci când inhalăm orice tip de vapori, câteva molecule vor călători către plămâni, astfel încât, dacă aceste molecule fac parte din uleiul esențial potrivit, vor avea un impact binefăcător imediat asupra a multor dificultăți respiratorii.
La nivelul nasului, stratul endotelial este foarte fin, iar zona e situată foarte aproape de creier, în consecință moleculele de ulei esențial ating atât sistemul circulator, cât și creierul destul de ușor și rapid.
În drumul lor către plămâni, unele molecule vor fi absorbite de mucoasele din căile respiratorii, unde accesul este, de asemenea, foarte ușor. De acolo vor ajunge în sistemul circulator, fiind astfel evident că respirația profundă va crește cantitatea de molecule ale uleiurilor esențiale introduse în corp pe această cale. Schematic, acest traseu interior al vaporilor din uleiurile volatile arată cam așa:

Ce se întâmplă la nivel emoțional atunci când inhalăm diverse uleiuri volatile? Funcție de calitatea uleiurilor, acestea vor influența și starea noastră emoțională alături de alte beneficii specifice.
Cu toții știm poate despre faptul că uleiul de lavandă calmează și favorizează apariția somnului, câteva picături pe pernă sau masate ușor în spatele urechilor ajutând la relaxare.
Dar știați că uleiurile volatile pot fi folosite și pentru creșterea încrederii? Pentru depășirea gândirii limitative? Un astfel de ulei echilibrează energia din organism, favorizând oxigenarea creierului, ceea ce te va ajuta să te simți mai stăpân pe sine și gata pentru o nouă provocare.
Un amestec de uleiuri ca cel de pin negru, mușețel albastru, mușcată, santal, iasomie, tămâie, ylang-ylang, bergamotă și mentă adăugate în difuzor ori folosite într-un roll-on împreună cu un ulei de semințe de struguri spre exemplu, vor crea atât relaxare, cât și încredere, ingrediente bune pentru activități care cer concentrare, determinare și echilibru emoțional.
Bibliografie:
Aromatherapy for Health Professionals (Price, Aromatherapy for Health Professionals) by Len Price Cert Ed MIT(Trichology) FISPA FIAM, Shirley Price Cert Ed FISPA MIFA FIAM, Elsevier Ltd 2007
4 comentarii Adăugă-le pe ale tale