Articole, relații

Rezoluții de anul nou pentru Cupluri

Sunt fan planificări de obiective pentru noul an. Am auzit despre studiile care spun că majoritatea rezoluțiilor pe care ni le propunem pentru anul care vine rămân doar la acest nivel sau sunt repede abandonate. Dar, în același timp, experiența de câțiva ani de când lucrez pe tema aceasta cu grupuri de îndrăzneți care se încăpățânează să-și propună și să realizeze obiective îmi arată că totuși mai degrabă împlinești mai multe lucruri atunci când îți propui decât când lași ca lucrurile frumoase din viața ta să vină la voia întâmplării. Nu că nu aș avea partea mea de imprevizibil și incertitudine. Dar, revin. O săgeată ajunge mai departe dacă țintești undeva clar, chiar și în depărtare, decât dacă o arunci la voia întâmplării.

Până acum însă nu m-am gândit să operaționalizez niște obiective pentru cuplu (și, de ce nu, pentru familie). Da, toată lumea se gândește unde vom petrece sărbătorile sau concediile, ce mai facem într-un week-end liber sau cât mai stăm într-un apartament care nu mai corespunde nevoilor.

Vin însă cu propunerea de a petrece un timp de calitate cu soțul sau soția gândindu-vă la o listă de rezoluții pentru noul an care să cuprindă idei ce vor contribui la îmbunătățirea relației de cuplu. Am găsit ideea pe un site de specialitate și mi-a plăcut, așa încât împărtășesc cu voi.

Concret, ce să faceți?

Mai întâi, stabiliți o perioadă de timp în care să vă ocupați de această sarcină. O seară pe care o aveți dedicată petrecerii în doi poate fi o bună idee. Puteți aprinde niște lumânări. Un pahar de vin bun și o muzică plăcută pe fundal sunt niște premise foarte bune.

Luați apoi câte o foaie și timp de 15 minute faceți „brainstorming” și scrieți toate lucrurile care vă vin în minte că ar putea fi făcute pentru a avea relația mai frumoasă. Nu gândiți prea mult și nu cenzurați. Este un moment în care nicio idee nu e prea trăsnită. De asemenea, poate fi un bun prilej de râs copios.

În 3, 6, 9 luni vreau să simt în relația mea…

În 3, 6, 9 luni vreau să ne simțim în relația noastră…

După cele 15 minute discutați despre lucrurile scrise. Nu judecați, fiți curioși și ascultați cu interes ce vrea soțul/soția să împărtășească. Puteți avea surprize plăcute!

Alegeți din listă 2-3 lucruri pe care ați vrea să le țineți ca intenții pentru anul care începe. Negociați dacă e cazul.

Apoi, ca la orice listă de obiective care se respectă, notați:

  • unde sunteți acum în ce privește intenția respectivă (cât mai clar și concret posibil)
  • pentru care și de la cine ați avea nevoie de ajutor
  • care ar putea fi piedicile pe care le-ați putea întâmpina și cum vă gândiți să le depășiți
  • care vor fi indicatorii de reușită (cum credeți că vă veți simți dacă acel obiectiv se va realiza), cum se va îmbunătăți relația

Atenție! Acest exercițiu este pentru cuplurile care au o relație bună în acest moment. Dacă relația voastră se află într-o perioadă zbuciumată, probabil că e mai bine să căutați ajutor de specialitate deoarece propunerea unui exercițiu de acest gen poate duce la încă un motiv de conflict.

Lasă un comentariu