M-ai întrebat, îți răspund: Cum să petrecem timp de calitate când nu avem timp?

În seminariile tale vorbești despre faptul că avem nevoie să petrecem timp de calitate cu partenerul. Să nIntrebari si raspunsuriu uităm să ne conectăm. Recunosc că îmi este foarte greu să fac asta, de vreme ce atât eu, cât și soțul, petrecem foarte mult timp în afara casei, fiind amândoi la serviciu mai toată ziua, iar seara abia mai reușim să stăm un pic cu copiii. Când să mai reușim să ne întâlnim și cum să vorbim și despre altceva decât lucrurile stringente, care trebuie rezolvate, referitoare la cele casnice ori copii? (GG, Iași)

Este o întrebare minunată și o situație cu care ne-am confruntat și eu cu soțul meu de-a lungul căsniciei noastre. Până la urmă, răspunsul este simplu: „Îl programezi!”

Presați de problemele vieții, avem tendința de a abandona lucrurile care „nu țipă”, cum ar fi preocuparea pentru propria sănătate / odihnă, obiectivele de dezvoltare personală, timpul petrecut cu partenerul. La un seminar am propus participanților și îți propun și ție să te gândești și să te vizualizezi peste cinci ani: Cum va arăta căsnicia ta? Cum te vei simți tu în căsnicie, cu partenerul? Care va fi starea voastră sufletească?

taylor-hernandez-NK-N6coeI5Y-unsplash
Photo by taylor hernandez on Unsplash

Dacă ești ca majoritatea, vei răspunde și tu „De unde să știu ce va fi până atunci?” Ce vreau să subliniez este faptul că a ne gândi la calitatea căsniciei este un lucru pe care îl considerăm prea mult dependent de celălalt, de „soartă”, sau de „ce dă Dumnezeu” și prea puțin un rezultat al angajamentului personal, al implicării intenționale în a avea o relație maritală care să ne placă. Iar acest lucru se întâmplă și pentru că nu avem o viziune cu privire la relația noastră. Deși poate părea cea mai „independentă” parte a vieții noastre, în sensul că, fiind o relație între doi adulți responsabili, am putea considera că va merge „de la sine”, „pentru că ne iubim”, totuși, dacă vrem să dăinuiască multă vreme (până când moartea ne va despărți?!?), să creștem și să ne dezvoltăm în ea, alături de partener, este mare nevoie să o abordăm cu toată seriozitatea și atenția și să credem că e de lucru la ea așa cum e de lucru la orice întreprindere pe care o facem, că este ea creșterea unui copil sau un proiect la serviciu.

Pentru a găsi timp și pentru a-l face să fie „de calitate”, avem nevoie să răspundem la marele „DE CE?”. De ce să reușesc „să mă întâlnesc și să vorbesc și altceva decât lucrurile stringente care trebuie rezolvate referitoare la cele casnice și la copii?” Sau, cum îmi mai place mie să întreb, „ca să ce?”

Pornind de la răspunsul la această întrebare, vei găsi și motivația de a face din calitatea relației voastre o prioritate. Și, devenind o prioritate, vei programa acele întâlniri. Nu ți-ai permite să lipsești sau să întârzii la o programare la medic, nu? La fel, nu-ți vei permite să lipsești de la întâlnire, atunci când sănătatea relației tale va fi măcar la fel de importantă ca sănătatea fizică.

neonbrand-n2VvngfbXtU-unsplash
Photo by NeONBRAND on Unsplash

Trei sunt dimensiunile de avut în vedere: prima, că o întâlnire cu soțul nu trebuie să fie ceva greu de făcut. Dacă îți propui să mergeți împreună într-un city break la Roma, cu siguranță îți va fi foarte greu să faci demersurile necesare și vei avea tendința să amâni. Întâlnirea trebuie să fie „la îndemână”. Poate fi și drumul de dimineață pe care-l petreceți împreună în mașină, către serviciu. Sau statul în stația de autobuz. Uneori sunt suficiente și 10 de minute pentru reconectare. Dar, pentru întâlnirea intențională, măcar o dată pe lună, o ieșire într-un parc sau la un ceai poate fi programată și adăugată în calendarul ambilor parteneri.

A doua dimensiune este cea a subiectelor abordate. Dacă mintea ta se învârte între serviciu-casă-copii, la o întâlnire de 30 de minute va fi greu să te gândești la un subiect pe care să-l abordezi. Așa încât, deschide o notă în telefon și notează subiecte care îți vin în minte: subiecte pe marginea cărora vă plăcea să discutați când erați la începutul relației; o carte/un film despre care ai auzit; o amintire frumoasă a unei situații pe care ați trăit-o împreună; o idee de week-end sau de vacanță. Lasă lista deschisă. De asemenea, la sfârșitul întâlnirii poți stabili împreună cu partenerul un subiect pentru întâlnirea următoare. Și ai nevoie de determinare să nu permiți inferența subiectelor din cercul domestic spre care veți avea tendința să alunecați. De asemenea, nu lăsa să intervină nici subiectele sensibile, pe marginea cărora știi că ajungeți inevitabil la ceartă când le abordați. Pentru discutarea acestora programați întâlniri speciale.

A treia dimensiune și poate cea mai importantă este privirea. Conectarea la nivelul privirii. Dacă nu ați mai făcut asta demult, s-ar putea să vă fie greu. Dar nu renunța. Două minute de privit ochi în ochi face cât două ore petrecute la un film. Poți căuta privirea soțului/soției și dacă nu aveți cele două minute. O clipă în care să vă priviți și să ajungeți „pe aceeași pagină”.

Cu adevărat, viața poate fi trepidantă. Dar relația ta de cuplu poate fi „cetatea de scăpare”, locul în care îți recuperezi energia și în care te regăsești după greul zilei.

© Cristina Sturzu

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Cat de bine imi prinde acest articol, multumesc! Am observat ca de multe ori e de ajuns sa spun sunt aici pentru tine si deja chipul sotului meu se lumineaza.

  Imi este greu sa realizez ca izvorul energiei mele porneste din relatia de cuplu si ca ea este cetate de scapare dar ma stradui 🙂

  Uneori imi pare ca si fac prea multa cetate de scapare din relatie adica toate ale mele le povestesc sotului si il ingreunez. De mult ma framanta intrebarea:cum gasesc echilibrul fara a-l imgreuna pe sot cu toate problemele si framantarile mele? Poate o sa mai scrieti un articol si pe tema asta 🙂

  Multumesc!

  Apreciază

  1. Cristina Sturzu spune:

   Foarte bună remarca, Alexandra. Mulțumesc. Revin cu un răspuns cât de curând.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s