A fi prezent în provocare

În aceste vremuri de încercare în care suntem îndemnați să stăm mai mult pe acasă, multe conflicte familiale pe care le evitam de obicei poate ieșind în lume (la mall, sală) s-ar putea să se manifeste acum mai pregnant. Timp cu noi, timp de confruntare a unor sentimente mai profunde, frustrări, dezamăgire etc. pe care le țineam poate sub o aparență cordială. Deși de multe ori, parte dintre situații sunt create și din cauza lipsei de timp petrecut împreună și cel puțin teoretic, acesta ar putea fi o oportunitate de reparare, totuși, atunci când sunt unele dificultăți/ disfuncționalități mai de fond, ele nu se vor rezolva neapărat de la sine. Iar starea de incertitudine care planează asupra noastră poate accentua, pe fondul anxietății mai ridicate, unele reacții ale noastre sau ale membrilor familiei, crescând starea de reactivitate.

Citeam undeva că persoanele care se aflau în terapie (nu neapărat cei cu tulburări) la momentul acesta al insinuării crizei au mecanisme de reziliență mai exersate, învățate în cabinetul terapeutului. Deoarece acestea au învățat să lucreze la propria persoană, să gestioneze provocările vieții într-un mod mai structurat, și, ca urmare a achiziționării unor deprinderi în cadrul ședințelor de dezvoltare personală, vor aplica și în această perioadă competențele dezvoltate. Pentru că și aceasta este încă o perioadă de criză, ori un alt blocaj în viață, în care pot dovedi tocmai stăpânirea acelor deprinderi dobândite cu ajutorul psihoterapeutului/ consilierului/coach-ului. Tocmai astfel de perioade grele de provocare sunt momentul în care poți vedea că acele întâlniri, acele teme pe care le-ai făcut, au efect nu doar în situația concretă pentru care ai mers în cabinet, ci și în alte situații de viață. Te poți regăsi mai puternic în fața asperităților vieții, mai pregătit (pentru că deja te-ai confruntat cu propria vulnerabilitate și ai învățat că poate fi un prieten gestionabil), dar în același timp mai liniștit, știind că totul are un sens sau că totul poate fi folosit pentru lucrarea personală a apropierii de Dumnezeu.

Nu știu dacă se vor face recomandări în acest sens, dar cred că e nevoie de reafirmat cu atât mai mult în această perioadă că, atunci când simți că ai nevoie de ajutor în gestionarea emoțiilor, poți contacta un specialist, chiar și în cazul extrem în care s-ar închide și cabinetele psihoterapeuților, consilierilor, cum s-au închis școlile. Există mijloace online care se folosesc în mod obișnuit de către specialiști – skype, whatsapp etc.

La terapeut nu găsești vindecare trupească, dar poți găsi un martor care nu te judecă și căruia să-i poți împărtăși neputința și dificultatea personală de a întâmpina schimbarea prezentă și care și te poate ajuta să confrunți necunoscutul apărut fortuit, un antrenor care să te învețe să faci față furtunilor emoționale care te pot copleși.

Suntem împreună, suntem alături!

Cristina Sturzu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s