Iubește cine ești! Stima de sine și dezvoltarea personală

“Un om nu se poate simți confortabil dacă nu-și dă voie.”

Mark Twain

Se știe că a crede în resursele personale și a ne accepta pentru cine suntem sunt factori importanți în succes, relații și fericire, iar stima de sine joacă un rol important în a trăi o viață împlinită, cu sens. Ea ne oferă încredere în calitățile personale și motivație de a le împărtăși lumii.

Stima de sine se referă la simțul unei persoane cu privire la propria valoare. Poate fi considerată ca o măsură a cât de mult se „valorizează, aprobă, apreciază, prețuiește” cineva (Adler & Stewart, 2004). Ea e „pur și simplu atitudinea cuiva față de sine însuși”, „o atitudine favorabilă sau nefavorabilă față de sine” (Rosenberg, 1965). Cercetările arată că există diverși factori care influențează stima de sine, printre care se numără cei genetici, personalitatea, experiența de viață, vârsta, starea de sănătate, gândurile, circumstanțele sociale, reacția celorlalți, comparația cu ceilalți.

În ce privește stima de sine din perspectivă creștină, uneori putem crede că a avea stimă de sine înseamnă a valoriza mândria, slava deșartă, ceea ce este păcat.

Și totuși, ca și creștini, avem nevoie să știm că există aspecte adecvate ale stimei de sine. În primul rând, știm că suntem fii iubiți ai lui Dumnezeu, deci importanți pentru El. El a trimis pe Însuși Fiul Său pentru noi, pentru a ne mântui. Suntem temple ale Duhului Sfânt (1 Cor. 3, 16-17). Suntem „făptura Lui, zidiți în Hristos Iisus” (Ef. 2, 10). Fiecare creștin are nevoie să se evalueze în felul acesta și în felul acesta să se prețuiască și să-L respecte pe Dumnezeu în el însuși. Iar atunci când Hristos spune să-l iubim e celălalt „ca pe noi înșine”  (Mt. 22:35-40), presupune clar că trebuie să ne iubim și să ne prețuim și pe noi înșine.

Există câteva caracteristici care arată cât de ridicată e stima de sine a cuiva. Unele dintre acestea sunt: a fi deschis la critici, conștientizarea greșelilor, a fi confortabil cu a primi și face complimente și a manifesta congruență în ceea ce zici, faci, arăți și te porți. Oamenilor cu stimă de sine ridicată nu le este teamă să-și manifeste curiozitatea, să vorbească despre experiențele, ideile, oportunitățile pe care le au. Ei sunt confortabili cu asertivitatea personală și socială (Branden, 1992).

E bine de știut însă că stima de sine nu este un panaceu – nu-ți va rezolva toate problemele și nici nu te va face să trăiești o viață lipsită provocări și suferință. Dar te va ajuta să găsești curajul de a încerca lucruri noi, va ajuta la creșterea rezilienței, adică a capacității de a te recupera din căderi și a o lua de la capăt și, de asemenea, te va face mai receptiv față se succes.

Photo by Vlada Karpovich on Pexels.com

Exemplul 1:

Alina este o studentă eminentă care pică la un examen foarte greu. Având o stimă de sine ridicată, va atribui nota mică unor factori ca studiul insuficient, întrebări foarte grele sau chiar o zi mai rea. Ce nu va face: nu va trage concluzia că e proastă și că va pica probabil la toate celealte examene. Având o percepție sănătoasă despre sine, ea va accepta realitatea, va gândi critic cu privire la motivele pentru care a picat și va rezolva problema în loc să se abandoneze în mlaștina plânsului de milă sau să renunțe.

Photo by Brett Sayles on Pexels.com

Exemplul 2:

Dan, un tânăr care merge la prima întâlnire cu o fată. Îi place tare mult tânăra cu care urmează să se întâlnească și vrea să-i facă o impresie bună. Pe parcursul întâlnirii observă însă că ea este motivată de valori diferite și are gusturi foarte diferite de ale sale în aproape toate domeniile. În loc să o urmeze în concepțiile și opiniile ei, el oferă și propria perspectivă și nu-i este teamă de dezacordul fetei. Nivelul ridicat al stimei de sine îl ajută să rămână în acord cu propriile valori și să comunice ușor cu alții, chiar și când aceștia nu sunt de acord. Pentru el este mai important să se poarte autentic decât să se centreze pe a fi plăcut cu orice preț.

Dr. John M. Grohol, cercetător al stimei de sine, a identificat șase modalități prin care se poate îmbunătăți stima de sine:

1. Completează un inventar al stimei de sine, pentru a ști de unde pornești. Poate fi o listă simplă care să conțină 10 puncte tari și 10 puncte slabe pe care le ai. Această listă te va ajuta să începi dezvoltarea unei concepții oneste și realiste despre de sine.

2. Setează-ți așteptări realiste. E important să-ți propui scopuri pe care le poți atinge. Pentru că, dacă scopurile vor fi prea înalte sau dacă îți vei propune ca scop personal schimbarea comportamentului altcuiva, aceste tipuri de scopuri îți vor asigura garanția că te vei simți fără valoare deși nu ai nicio vină.

3. Încetează să fii perfecționist. Conștientizează-ți atât realizările cât și greșelile. Perfecțiunea este amăgire. Nimeni nu e perfect, iar încercând să fii astfel vei ajunge doar la dezamăgire. Acceptând că ai atât realizări cât și greșeli este o manieră de a păstra o perspectivă pozitivă în timp ce înveți și crești din greșelile făcute

4. Explorează-te. Importanța cunoașterii de sine și împăcarea cu cine ești este o lecție pe care oamenii au transmis-o încă din cele mai vechi timpuri. Vei ajunge la asta prin încercare și eroare, dar călătoria autocunoașterii este de o importanță capitală.

5. Fii dispus să-ți îmbunătățești imaginea despre sine. Cu toții ne schimbăm pe măsură ce creștem și ne maturizăm și avem nevoie să ținem cont de aceste schimbări dacă vrem să împlinim scopuri semnificative.

6. Nu te mai compara cu alții. A ne compara cu alții este o capcană în care putem cădea ușor deoarece am fost învățați să facem asta încă din fașă, iar în zilele noastre cu atât mai mult! Singura persoană cu care să te compari ești chiar tu (Grohol, 2011)

“Respectul față de sine însuși ne urmează alegerile. De fiecare dată când acționăm în armonie cu inima noastră și cu sinele nostru profund, ne câștigăm respectul. Este atât de simplu. Fiecare alegere contează.”

Dan Coppersmith

Dacă vrei să lucrezi cu un specialist pentru îmbunătățirea stimei de sine, iată ce vei obține:

  • Atunci când un client își împărtășește gândurile și sentimentele, specialistul – consilierul sau terapeutul – va răspunde mai degrabă cu acceptare și compasiune decât cu judecată sau corecție, ceea ce va clădi fundația unei stime de sine sănătoase la client.
  • Acceptarea specialistului încurajează clientul să re-gândească unele dintre presupunerile pe care le face cu privire la propria persoană și îi va da perspectiva că „De fapt, nu e ceva în neregulă cu mine”.
  • Specialistul îi poate explica faptul că stima de sine este mai degrabă o credință decât un dat și că aceste credințe pot fi schimbate și te va ajuta să le schimbi într-o manieră constructivă.
  • Specialistul poate oferi clientului experiențe noi ca bază pentru noile credințe în legătură cu sine, experiențe în care clientul este „la bază acceptabil” decât „la bază defect”. Modelul de acceptare al specialistului față de client va putea fi un model pe care să-l împroprieze clientul față de sine însuși.
  • Specialistul îl acceptă pe client pentru ceea ce este și îi confirmă gândurile și sentimentele, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să le și aprobe. Diferențiind persoana de faptele sale va avea un impact pozitiv asupra percepției clientului cu privire la valoarea și meritul lui ca persoană (Gilbertson, 2016).

Abordări holistice ale îmbunătățirii vieții arată că stima de sine poate fi crescută cu ajutorul meditației. Atunci când ai abilitatea de a te da un pas înapoi și a observa un gând care te perturbă sau te depreciază, deodată acesta nu va mai avea tot atâta putere asupra ta. (Puddicombe, 2015).

Un alt adjuvant pentru îmbunătățirea stimei de sine este folosirea uleiurilor esențiale. Poți face chiar tu un amestec de uleiuri ce stimulează concentrarea, înălțarea spirituală, claritatea, care te energizează și relaxează în același timp, favorizând astfel creșterea încrederii.

  • Cunoscut pentru aroma energizantă și revigorantă, Grapefruit-ul ajută la îmbunătățirea stării de spirit.
  • Bergamota este unică printre uleiurile de citrice datorită capacității sale de imbunătăți starea de spirit, cât și proprietăților calmante, făcând-o ideală pentru a ajuta la reducerea stărilor anxioase și triste.
  • Când este inhalată sau difuzată, Frankincense (tămâia) promovează sentimente de pace, relaxare, satisfacție și bunăstare generală.
  • Geranium (mușcata) ajută calmarea nervilor și diminuează sentimentele de stres.
  • Blue Tansy (mușețelul albastru) ajută la ameliorarea emoțiilor negative: procastinare, rezistență la schimbare, lipsă inspirație, epuizare, apatie, auto-sabotare. Susține emoțiile pozitive: inspirație, initiațivă, angajament, energizare, motivație, responsabilitate.
  • Black Spruce (molid negru) ajută la starea de echilibru și armonie.*,**

Cum să folosiți acest amestec:

• Aplicați dimineața pe tălpile picioarelor amestecul diluat cu ulei de cocos fracționat (pentru a minimiza orice sensibilitate cutanată). Vă veți începe ziua într-un mod pozitiv.
• Difuzați atunci când lucrați.
• Aplicați la punctele de puls înainte de a participa la evenimente sau întâlniri.

_________________________

* Există mulți producători de uleiuri esențiale în lume, dar puțini sunt cei care dețin un certificat de calitate pur terapeutic. Prea mulți dintre cei care precizează adăugarea unui ulei esențial pentru îmbunătățirea unui produs folosesc de fapt substituenți chimici sintetici de aromă pentru a înlocui sau dilua extractele din uleiuri esențiale mai scumpe, înșelând astfel consumatorii care cred că folosesc produse naturale.

** Sugestiile și indicațiile cu privire la folosirea uleiurilor esențiale nu sunt menite să înlocuiască recomandările, diagnosticul sau tratamentul medical și nici nu trebuie considerate ca fiind recomandări medicale specifice. Recomand consultarea medicului specialist, mai ales dacă suferi de o condiție cronică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s