Glosar emoțional esențial: Cardamonul, un anxiolitic natural

Dacă ai avut vreodată ocazia de a merge într-o țară orientală, nu se poate să nu fi fost îmbiat/ă spre a savura o cafea cu aroma un pic înțepătoare a cardamonului. Cardamonul face parte din mirodeniile scumpe comercializate de negustorii orientali, fiind originar din India. Semințele lui au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri nu doar pentru aromatizarea mâncărurilor și a băuturilor, ci și pentru proprietățile curative.

Mai recent, oamenii de știință au început să cerceteze mai specific proprietățile acestei mirodenii minune și au descoperit că ajută în diverse afecțiuni datorită nivelului ridicat de antioxidanți: scade tensiunea arterială, are efecte diuretice, luptă împotriva celulelor canceroase, este puternic antiinflamator, antibacterial și antiinfecțios, previne cariile dentare și respirația urât mirositoare. Compușii cardamonului au efecte benefice asupra respirației (facilitând inhalarea oxigenului) și asupra stomacului, contribuind chiar la vindecarea ulcerului. Nu în ultimul rând, cardamonul ajută la scăderea zahărului din sânge, este benefic pentru ficat, prevenind creșterea nivelului colesterolului, a trigliceridelor și a enzimelor acestuia și contribuie la scăderea în greutate, favorizând slăbirea.

La nivel emoțional, un studiu realizat asupra șobolanilor cu simptome similare PTSD (tulburării de stres post-traumatic) a arătat că administrarea extractului de cardamon a influențat semnificativ comportamentul șobolanilor, demostrând o prevenire a comportamentelor specific anxioase.

Cum să folosești uleiul esențial de Cardamon (Elettaria cardamomum)

Vorbeam aici despre acțiunea uleiurilor volatile.

Pentru obținerea efectelor emoționale, aromaterapia este cea mai indicată. Puteți pune câteva picături pe o batistă sau pe un șervețel din care să inhalați de câteva ori. De asemenea, puteți adăuga într-un difuzor pentru a înmiresma un spațiu mai mare. Există și medalioane sau pietre speciale pentru uleiuri esențiale.

Precauții

Poate cauza sensibilizare cutanată. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Dacă sunteți însărcinată, alăptați sau vă aflați sub supraveghere medicală, consultați medicul. Evitați contactul cu ochii, interiorul urechilor și zonele sensibile. Evitați expunerea la soare sau raze ultraviolete timp de 12 ore după aplicarea produsului.

Cardamon de la dõTERRA

Deși există multe firme furnizoare de uleiuri esențiale chiar și pe piața românească, preferata mea rămâne dõTERRA.**

Cum să-ți deschizi un cont dõterra

*Uleiurile esențiale sunt adjuvante pentru sănătate. Ele nu înlocuiesc tratamentele prescrise de medicul specialist.

**Pentru obținerea unor beneficii maxime în urma folosirii uleiurilor esențiale, asigurați-vă că sunt de calitate.

Resurse bibliografice:

Masoumi-Ardakani, Y., Mahmoudvand, H., Mirzaei, A., Esmaeilpour, K., Ghazvini, H., Khalifeh, S., & Sepehri, G. (2017). The effect of Elettaria cardamomum extract on anxiety-like behavior in a rat model of post-traumatic stress disorder. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie, 87, 489–495. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2016.12.116

https://www.healthline.com/nutrition/cardamom-benefits#TOC_TITLE_HDR_10

https://www.doterra.com/RO/ro_RO/p/cardamom-oil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s