Ca psihoterapeut, ai mereu câte ceva de învățat. Și e de bine, pentru că altfel pot interveni autosuficiența, plafonarea și alte asemenea atitudini pe care nu ni le dorim dacă vrem să ne cizelăm și să putem oferi în continuare servicii de calitate.
Fac parte dintre oamenii care se inspiră de la oameni. Am căutat mereu să învăț de la maeștri. Sau am fost inspirată să-i caut. Sau ei „m-au găsit”, pentru că nu aș fi știut să-i caut dacă nu mi-ar fi apărut înainte într-un fel sau altul. Pentru că nu doar informația se transmite în procesul acesta, ci și omul.
În plan personal și spiritual, unul dintre aceștia mi-a fost Maica Siluana Vlad. Pe cărarea Psihoterapiei de cuplu și familie m-au călăuzit și inspirat practicieni pionieri ai domeniului pe meleagurile noastre (conf. dr. Adina Karner Hutuleac și psih. dr. Marcel Nedelcu), cărora le voi fi mereu recunoscătoare. Dar îi consider maeștri și pe cei cu care m-am întâlnit mai întâi prin intermediul ideilor expuse în cărțile lor sau – grație epocii tehnologice în care trăim – în videouri postate online. Așa am făcut cunoștință cu maeștri fondatori din psihologie și psihoterapie, personalități care m-au marcat enorm. Ei m-au atras să cunosc mai profund contribuția teoretică pe care au adus-o acestui domeniu și m-au inspirat în conturarea terapeutului care vreau să fiu.
Am ajuns astfel la unul despre care aș putea spune fără îndoială că prin viața, personalitatea și abordarea sa terapeutică a schimbat fața psihoterapiei. Și pot spune, fără să greșesc, că și viața mea: dr. Milton H. Erickson. Am ajuns să vreau să-l cunosc (mai mult decât ce găseam ca recomandare bibliografică în cursurile de la facultate) prin ucenicii săi: mai întâi Jeffrey K Zeig, pe care l-am văzut vorbind fascinat despre maestrul său și m-a captivat și pe mine; apoi Brent B. Geary și Stephen G. Gilligan (la care „întâlnirea” s-a produs invers: am dat peste cartea lui, The Courage to Love: Principles and Practices of Self-Relations Psychotherapy, care m-a inspirat în realizarea taberei din anul trecut. Nu știam anterior nimic despre autor. Și nici despre carte. Citind din cartea la care n-aș putea să spun cum am ajuns am vrut să aflu mai multe despre autor și… surpriză: am văzut că e de asemenea ucenic direct al lui Erickson!).
Ca psihoterapeut învățăcel nu l-am mai prins pe Milton H. Erickson în viață (eram copil când a murit), pentru a învăța de la el direct; el este însă unul dintre maeștrii care sunt foarte transparenți și vii în însăși lucrarea lor, consemnată.
Și din nou am profitat de beneficiul pe care o aduce online-ul și m-am înscris anul acesta la cursul intensiv de hipnoză ericksoniană pe care îl oferă The Milton H. Erickson Foundation, Inc.. Spre marea mea bucurie, printre cei de la care voi avea ocazia să învăț tainele hipnozei ericksoniene se numără chiar ucenicii despre care spuneam: Brent B. Geary PhD. (cu care am început deja cursul introductiv) și Jeff Zeig, PhD., formator excepțional, fondator și director al The Milton H. Erickson Foundation, Inc., psihoterapeut de cuplu și familie și, cred că nu mă înșel, „ucenicul cel iubit” al lui Erickson.
F interesant. Mulțumesc pt aceste informatii. In masura in care timpul imi va permite voi cauta sa urmaresc materiale ale personalitatilor pe care le ati amintit. Chiar daca nu activez in domeniul dneavoastra, a cunoaste mai mult despre felul cum functionam in relatii e benefic pt fiecare si pt societate in ansamblu
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, Sorana. Iată, dacă vrei, un astfel de film:
ApreciazăApreciază