Cum îți e în relația de cuplu?

Când ai luat ultima dată pulsul relației tale de cuplu?

Relațiile sunt esențiale pentru reziliență, stare de bine și fericire. Dar ele nu ajung fericite din întâmplare, ci depind de contibuția fiecărui partener, încât a avea o relație bună cu noi înșine e de o importanță covârșitoare.

Am văzut din experiență că putem iubi pe cineva și totuși să trecem prin momente de provocare. Acest lucru deoarece provenim din contexte diferite și e normal să avem și diferite nevoi, atitudini, așteptări și imagine despre ce înseamnă o relație bună, cât trebuie să dureze, care sunt motivele care pot întrerupe relația.

Photo by Hannah Busing on Unsplash

Câteva elemente ale unei relații reușite

La începutul relației partenerii vor simți și exprima atracția reciprocă și vor percepe faptul de a plăcea și a fi plăcuți. E important în această etapă ca celălalt să inspire încredere și să existe anumite similarități între cei doi.

Pe măsură ce relația devine mai asumată și există respect și iubire între cei doi, aceștia ajung să se cunoască unul pe celălalt ca ființe cu bune și cu rele (umbra). Asertivitatea sau lipsa ei, felul în care fiecare răspunde la conflictele inevitabile devine un ingredient foarte important, la fel ca și maniera în care abordează și este afectat de evenimente presante (stres), cum face față la frică și anxietate sau momentele și stările mai grele (depresie).

Ulterior, elemente importante pentru a fi reușită sunt primirea diferențelor individuale cu acceptare, respectându-și individualitatea și autonomia, în paralel cu formarea unei conștiințe a lui „noi” pe măsură ce partenerii se deschid și se lasă cunoscuți și în vulnerabilitate. Gradul de diferențiere al fiecăruia de familia de origine, tiparele de atașament, comunicarea și negocierea limitelor, a zonelor de intoleranță sunt importante pentru maniera în care va continua relația.

Impasuri în relația de cuplu sau de căsătorie

Chiar dacă la început pare de necrezut pentru cei doi, relația de cuplu și căsătoria sunt un teren în care vor apărea dificultăți. Relația poate fi instabilă sau fragilă. Pot exista lucruri care fac să escaladeze conflictele.

Cu timpul, unii parteneri nu reușesc „să ajungă” la soțul/soția lor. Alții, deși „totul este bine”, simt o stare de neîmplinire în viața lor și în căsnicie. Alții văd doar probleme peste tot sau chiar sabotează relația.

În cele din urmă, entuziasmul scade și nu mai știu cum să-l recupereze și să cultive o relație satisfăcătoare. Modelul pe care l-au văzut în propria familie de origine le arată că e normal să nu mai ai nicio așteptare de la relația de cuplu de la o vreme. Singurătatea „în doi”, lipsa manifestării iubirii precum și cât dai și cât primești în relație pot fi unele din întrebările care frământă pe membrii cuplului.

Relația poate trece prin crize care impun schimbări, transformări. Pot exista stări de epuizare, de confuzie sau de împrăștiere în situații care nu mai trec.

Ca persoană ce face parte dintr-un cuplu, uneori poate fi greu să echilibreze viața de cuplu cu cea profesională sau chiar de familie. Ispita unei alte relații, propriul ego ori al partenerului/ei sau distanța datorată mutării în altă locație (oraș, țară) pot fi tot atâtea provocări.

Alteori, deși în cuplu, se întâmplă ca evoluția personală a celor doi să fie diferită și să ajungă la puncte diferite pe propriul drum al vieții; pot avea tendința atunci de a vedea vinovăție la partener sau la propria persoană că nu sunt în aceeași etapă.

Ce să faci când nu știi ce să faci

A ajunge într-un impas nu e o noutate. Important este ca acesta să fie abordat constructiv, știut fiind că orice greutate poate fi o resursă de putere, nu doar o piedică insurmontabilă sau devastatoare. Felul în care partenerii navighează printre valurile furtunoase este uneori o provocare în sine, de aceea a solicita serviciile unui terapeut de cuplu și familie poate fi nu doar un ajutor, ci și o modalitate de a economisi timp.

Deși terapeutul de cuplu și familie îi va putea ajuta pe cei doi în raport cu relația lor – atât pentru îmbunătățirea relației, cât și în confruntarea cu separarea sau divorțul, acesta nu va oferi sfaturi:

  • dacă să continue sau să termine relația
  • nu va critica opiniile și acțiunile clienților
  • nu va spune „ce e bine” și „ce nu e bine” la partener/ă
  • nu-l/-o va schimba pe partener/ă

(Surse bibliografice: https://www.counselling-london.org.uk/)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s